10:30 – 12:30
Paweł Boczar – HanseAgro Beratung & Entwicklung GmbH
Ekonomia w produkcji roślinnej
- Charakterystyka rozwoju cen surowców rolnych i kosztów produkcji w ostatnich latach. Co się dzieje z cenami surowców rolnych, a co z kosztami produkcji.
- Analiza kosztów produkcji ogółem w przeliczeniu na 1 ha UR. Poziom kosztów ich struktura elementy składowe.
- analiza kosztów bezpośrednich w tym koszty materiału siewnego, nawożenia środków ochrony roślin (jaki nawóz kupić, który środek wybrać)
- analiza kosztów pracy
- analiza kosztów mechanizacji
- Porównanie kosztów produkcji
- poszczególnych upraw
- analiza opłacalności płodozmianu
- co produkować
- analiza progu rentowności
- Porównanie kosztów polskich producentów z kosztami produkcji głównych producentów i eksporterów pszenicy, rzepaku, kukurydzy.
12:30 – 12:38
Przerwa kawowa – 8 minut
12:38 – 13:38
Radosław Ryder – Agrinavia Polska Sp. z o.o.
- Dostępne narzędzia do minimalizowania ryzyka produkcji
- Jak korzystać z narzędzi
- Nadchodzące zmiany dla producentów
13:45
Lunch
Zainteresowanych prosimy o kontakt z pracownikami Agrinavii lub z numerem telefonu
+48 515 230 958. Adres do mailowych zgłoszeń: biuro@agrinavia.pl lub radoslaw.ryder@arginavia.pl W zgłoszeniu prosimy o podanie danych do faktury oraz ilość zgłaszanych osób.