fbpx

Ekonomia w produkcji 01.12. – dr Paweł Boczar

Szkolenie w Poznaniu spotkało się z dużym uznaniem uczestników, postanowiliśmy więc zorganizować identyczne na północy Polski. Ilość miejsc limitowana – tylko 25 osób.

W nawiązaniu do aktualnej sytuacji rynkowej oraz coraz większymi obawami polskich rolników odnośnie przyszłości organizujemy wraz z Hanse Agro niezależne od producentów i dystrybucji szkolenie w zakresie „Ekonomii produkcji roślinnej”.

To ekskluzywne szkolenie ma ograniczoną ilość uczestników do 25

Pierwszą część poprowadzi niepodważalny autorytet w zakresie ekonomii produkcji roślinnej oraz wieloletni praktyk i niezależny doradca agrotechniczny Hanse Agro dr Paweł Boczar – Czytaj więcej lub skopiuj adres: https://agrinavia.pl/dr-pawel-boczar/

Drugą część poprowadzi Radosław Ryder Country Manager w Agrinavia Polska, z wykształcenia Rolnik o specjalizacji Ekonomika gospodarki żywnościowej, posiadający wieloletnie doświadczenie w handlu środkami produkcji, zarządzaniu produkcją roślinną i wykorzystywaniu narzędzi do zarządzania oraz rolnictwa precyzyjnego.

Termin szkolenia: 01.12.2022

Limit uczestników: 25 osób

Cena: 895 zł netto/osobę

Start: 10:15

Lokalizacja: Natural Hotel Eco & Conference  w Warlitach Wielkich (ok. 10 minut od Ostródy)

Agenda

10:15 – 12:15
Paweł Boczar – HanseAgro Beratung & Entwicklung GmbH

Ekonomia w produkcji roślinnej

  1. Charakterystyka rozwoju cen surowców rolnych i kosztów produkcji w ostatnich latach. Co się dzieje z cenami surowców rolnych, a co z kosztami produkcji.


  2. Analiza kosztów produkcji ogółem w przeliczeniu na 1 ha UR. Poziom kosztów, ich struktura elementy składowe.
    • analiza kosztów bezpośrednich w tym koszty materiału siewnego, nawożenia (poszczególnych składników) środków ochrony roślin (jaki nawóz kupić, który środek wybrać)
    • analiza kosztów pracy
    • analiza kosztów mechanizacji
      .
  3. Porównanie kosztów produkcji
    • poszczególnych upraw
    • analiza opłacalności płodozmianu
    • co produkować
    • analiza progu rentowności

  4. Porównanie kosztów polskich producentów z kosztami produkcji głównych producentów i eksporterów pszenicy, rzepaku, kukurydzy.

12:18 – 12:38
Przerwa kawowa – 20 minut

12:38 – 13:38
Radosław Ryder – Agrinavia Polska Sp. z o.o.

  1. Dostępne narzędzia do minimalizowania ryzyka produkcji
  2. Jak korzystać z narzędzi
  3. Nadchodzące zmiany dla producentów

13:45
Lunch


Agrinavia.pl