Szkolenie w Poznaniu spotkało się z dużym uznaniem uczestników, postanowiliśmy więc zorganizować identyczne na północy Polski. Ilość miejsc limitowana – tylko 25 osób.
W nawiązaniu do aktualnej sytuacji rynkowej oraz coraz większymi obawami polskich rolników odnośnie przyszłości organizujemy wraz z Hanse Agro niezależne od producentów i dystrybucji szkolenie w zakresie „Ekonomii produkcji roślinnej”.
To ekskluzywne szkolenie ma ograniczoną ilość uczestników do 25
Pierwszą część poprowadzi niepodważalny autorytet w zakresie ekonomii produkcji roślinnej oraz wieloletni praktyk i niezależny doradca agrotechniczny Hanse Agro dr Paweł Boczar – Czytaj więcej lub skopiuj adres: https://agrinavia.pl/dr-pawel-boczar/
Drugą część poprowadzi Radosław Ryder Country Manager w Agrinavia Polska, z wykształcenia Rolnik o specjalizacji Ekonomika gospodarki żywnościowej, posiadający wieloletnie doświadczenie w handlu środkami produkcji, zarządzaniu produkcją roślinną i wykorzystywaniu narzędzi do zarządzania oraz rolnictwa precyzyjnego.
Termin szkolenia: 01.12.2022
Limit uczestników: 25 osób
Cena: 895 zł netto/osobę
Start: 10:15
Lokalizacja: Natural Hotel Eco & Conference w Warlitach Wielkich (ok. 10 minut od Ostródy)
Agenda
10:15 – 12:15
Paweł Boczar – HanseAgro Beratung & Entwicklung GmbH
Ekonomia w produkcji roślinnej
- Charakterystyka rozwoju cen surowców rolnych i kosztów produkcji w ostatnich latach. Co się dzieje z cenami surowców rolnych, a co z kosztami produkcji.
- Analiza kosztów produkcji ogółem w przeliczeniu na 1 ha UR. Poziom kosztów, ich struktura elementy składowe.
- analiza kosztów bezpośrednich w tym koszty materiału siewnego, nawożenia (poszczególnych składników) środków ochrony roślin (jaki nawóz kupić, który środek wybrać)
- analiza kosztów pracy
- analiza kosztów mechanizacji
.
- Porównanie kosztów produkcji
- poszczególnych upraw
- analiza opłacalności płodozmianu
- co produkować
- analiza progu rentowności
- Porównanie kosztów polskich producentów z kosztami produkcji głównych producentów i eksporterów pszenicy, rzepaku, kukurydzy.
12:18 – 12:38
Przerwa kawowa – 20 minut
12:38 – 13:38
Radosław Ryder – Agrinavia Polska Sp. z o.o.
- Dostępne narzędzia do minimalizowania ryzyka produkcji
- Jak korzystać z narzędzi
- Nadchodzące zmiany dla producentów
13:45
Lunch